Borkisokos

TOKAJI BOR

Szőlőfajták: Furmint, hárslevelű, szárazmuskotály

Stílus: mazsola, karamell, gyümölcslekvár, sárgabarack, méz

Terület: Észak-Magyarország

A vidék hírneve a különleges, édes aszúborokon nyugszik, amelyeket nemesrothadás által aszalt szőlőszemekből készítenek.

Ferenc pápa is méltatta a tokaji bort, ahogy a szentatya fogalmazott: "A tokaji bor a legszentebb dolog Magyarországon".

TOKAJI ASZÚ KÉSZÍTÉSE

Az aszúszemekből aszútésztát készítenek. Ezt ezután egy ugyanabból az évből származó borhoz teszik, ami második erjedést indít el. Az így születő bort négy évig hordóban érlelik.

A kész bor édességét az határozza meg, hogy hány puttony aszútésztát adnak egy-egy gönci hordó (136,1 l) borhoz.

A három, négy- vagy ötputtonyos tokajik elég gyakoriak, míg hatputtonyost csak kivételes években készítenek.

Az aszú eszencia tulajdonképpen egy nyolcputtonyos bor. Ezért igen ritka. 

FURMINT

A furmint univerzális szőlőfajta, sok helyen megél, mert képes alkalmazkodni az eltérő környezeti viszonyokhoz is. Igazi hazája, ahol minőségének csúcsát adja, Tokaj-Hegyalja.

Sikerének kulcsa a sokoldalúsága. Készíthető belőle könnyed, nyári bor, vagy akár testes ízvilág is.

A salátáktól a halakon át a grillezett húsokig, számlatan fogáshoz a furmint valamely változatát bátran hozzápárosíthatjuk. Szabálya: kóstolni, kísérletezni, amíg meg nem találjuk a kedvenc bor-menü párosításainkat.

TOKAJI BORKÍNÁLATUNK